Yanık Tedavisi
Yanık hastanın yara bakımı, hastanın genel durumu ve hayati fonksiyonlarını kontrol altına alma işlemleri tamamlanana kadar ertelenir ya da üzerine önemle etkin olarak gidilmez.
Yara temizlendikten sonra yanık derinliği hakkında bir tespit yapılır. Tam kalınlıkta olmayan yanıklar yani kısmi kalınlıkta yanıklar belli bir zamanda kendiliğinden iyileşirler.
Yanıklara ilk müdahale ıslanan tüm kıyafetler çıkarılır. Alev yanıklarında kişi kaza yerinden uzaklaştırılır, açık havaya çıkarılır, nefes alması sağlanır.
Malzemeleri karıştırdıktan sonra özellikle hafif yanık durumlarında yanık merhemi şeklinde yanan bölgeye sürüyoruz. İyileşmenin ardından hiç yanık izi kalmıyor.
Bir bardak elma sirkesi banyo suyuna eklenir. Bu su ile banyo yapıldığında yanıklar daha hızlı iyileşirken aynı zamanda cildin pH değeri korunmuş olur.
Etkilenen alan hemen suyun altına tutulur. Ancak bilinenin aksine çok soğuk su kullanılmamalıdır. Etkilenen bölge oda sıcaklığındaki su ile durulanmalıdır.
Yanık eğer derin ise yanık izi kalacaktır. Aynı şekilde yanık yüzeyel ise iz kalmadan iyileşecektir. Derin bir yanığı iz bırakmadan iyileştirmek mümkün değildir.
Tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir. Antibiyotikli ya da yağlı kremler uygulandıktan sonra yara gazlı bez veya petlerle sarılarak kapatılmalıdır.
Yanık Tedavi Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Erkılıç, yanık vakalarının kış aylarında arttığını kaydetti.