Yanık İzi Geçer Mi

Yanık eğer derin ise yanık izi kalacaktır. Aynı şekilde yanık yüzeyel ise iz kalmadan iyileşecektir. Derin bir yanığı iz bırakmadan iyileştirmek mümkün değildir.
Yanık eğer derin ise yanık izi kalacaktır. Aynı şekilde yanık yüzeyel ise iz kalmadan iyileşecektir. Derin bir yanığı iz bırakmadan iyileştirmek mümkün değildir. Fakat derin yanıklar eğer uygun tedavi edilmezler ise kabararak ve büzülerek iyileşebilirler.
Bunu engellemek mümkündür. El ve boyun gibi katlantılı yerlerde pozisyon verici ateller kullanılmalıdır. Diğer bölgelerde ise silikon içerikli pomatlar ve tabakalar iyileşen yanık bölgesinin kabarmasını engeller.
Küçük ev yanıklarında ise iyileşme süreci boyunca ve takibinde güneş ışınlarından korunmalı ve yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Bu sayede iyileşen cilt ile çevre cilt arasında ton farkı gelişmesi engellenebilir. Mutlaka cilt nemlendiricili kremler ile desteklenmelidir.
Neler Yapılmalı - Neler Yapılmamalı
Güneş yanığı gibi yüzeyel yanıklar ne sürerseniz sürün kendi kendine iyileşecek yanıklardır. Yüzeyel yanıklar için diş macunu ve yoğurt gibi maddelerin faydası veya zararı yoktur. Derin yanıklarda ise bu maddeler son derece zararlı sonuçlar doğurabilir.
-Kendi kendine 10 gün içinde iyileşecek olan yüzeyel yanıklarda amaç bu süreci en ağrısız ve konforlu tamamlamaktır. Bunun için yanık bölgesinin yağlı pomatlar ile örtülmesi yeterli olacaktır.
-Ağrıyı gidermek için yanık bölgesine lokal anestetik içeren pomat veya kremlerin sürülmesi son derece tehlikelidir. Bu maddelerin, bütünlüğü bozulmuş deriden emilimleri kontrolsüz olacağından, başta kalp ve dolaşım sistemi üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilirler. Yanık pansumanı yapıldığında hastanın ağrısı azalacaktır.
-Ağızdan antibiyotik hap kullanımına ezbere başlanmamalıdır. İltihap bulgusu olmadan antibiyotik kullanmak hem gereksiz hem de zararlıdır.
-Evde meydana gelen küçük haşlanma yanıklarında musluk suyu ile soğutma yaptıktan sonra topikal krem veya pomadlar ile kapalı pansuman yapmak yeterli olacaktır. Bu ajanlar derinin kuruması ve gerilmesi nedeniyle olan yangıyı ve ağrı hissini azaltacaktır. Hastaya analjezik verilebilir.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/yanik-tedavisinde-yanilmayin--pembenar-detay-genelsaglik-1581268/